GMC‎ > ‎Patients ABROAD‎ > ‎Implantology‎ > ‎

Sinus lift, membránok

Sinus Lift ÁTÍRANDÓ!!! (artmedic.hu)

Az arcüreg (sinus) a felső állcsontban helyezkedik el, kitölti annak nagy részét. A sinus a kis-és nagyőrlő fogak feletti területen helyezkedik el. Az őrlőfogak elvesztését követően a csontszövet sorvad, mivel az adott terület a fogak hiányában nem terhelődik. Ezenkívül a kor előrehaladtával a sinus ürege tágul, ezáltal az arcüreg aljzatának csontos fala elvékonyodik. A felső állcsont csontos aljzatának vastagítása céljából kidolgozták a sinus eleváció módszerét (az arcüreg aljzatának megemelését). Csontpótló anyag beültetésével, néhány hónapos várakozás után stabil, implantációra alkalmas csont képződik Ez az eljárás ma már rutinszerűen alkalmazható.
A beavatkozáskor néhány milliméterrel megemeljük az arcüreg alsó nyálkahártyáját, az így keletkező rést pedig csontpótló anyaggal töltjük fel.


Mikor alkalmazunk arcüreg emelést?

  • Implantáció behelyezése előtt, amennyiben nincs elegendően vastag csontállomány

Sinus elevációra alkalmazható anyagok:

  • Saját csont – ún. autológ csont
  • Más embertől származó – allogén - alkalmazása hazánkban jelenleg még nem elterjedt.
  • Állati eredetű csont – xenogén – pl.: Bio-Oss, amely az egyik legnépszerűbb csontpótló anyag.
  • Szintetikus előállított csont – alloplasztikus – igen széleskörben alkalmazott anyagok tartoznak ebben a csoportba. Ilyenek a trikalcium-foszfátok, hidroxiapatitok.

A sinus eleváció menete:

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, de természetesen – az Ön óhajának megfelelően – altatásban is végezhető. Érzéstelenítést követően metszéseket ejtünk az ínyben, lebenyt készítünk. Ezen keresztül láthatóvá válik a csont, amelyben speciális műszerek segítségével ablakszerű nyílást hozunk létre. A csont belső felszínét az arcüreget borító nyálkahártya fedi. Néhány milliméternyit feljebb emeljük a csontablakot, amivel együtt a sinus nyálkahártyája is emelkedik. Az így keletkezett résbe kell behelyezni a csontpótló anyagot. Ez az anyag az arcüreg irányába növeli meg a csont vastagságát.
Abban az esetben, ha kisebb a csontsorvadás, egy ülésben elvégezhető a csontpótló beültetése valamint az implantátum behelyezése. A csontpótló valamint az implantátum szervülése (összeépülése a szervezettel) egyszerre történik. Az ún. kétlépcsős technikát akkor alkalmazzuk, ha jelentős sorvadást tapasztalunk. Első ülésben elvégezzük az arcüreg nyálkahártyájának megemelését, majd a csontregenerációt követően behelyezzük az implantátumokat. A csontregeneráció 6-8 hónapot vesz igénybe.
A gyógyulást követően az implantátumra felépítmény (borítókorona, híd) készíthető.

Amennyiben már hosszú ideje foghiánya van, mégis implantátumot szeretne, van megoldás! Keresse fel fogászati rendelőnket, ahol szájsebész-implantológus szakorvosunktól tájékozódhat a lehetőségekről.


Comments