Zsírleszívás és hasplasztika

Az esztétikai (szépészeti) plasztikai sebészeti műtétek közül az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó beavatkozás a zsírszívás (idegen szóval: liposuctio). Az alakformálásnak ez a módszere az 1970-es évek végétől terjedt el világszerte, és vált egyre ismertebbé. Talán kevesen tudják, hogy Fischer Árpád magyar származású sebészorvos fejlesztette ki Olaszországban. 

Alapelv 

A felnőtté válás után zsírsejtjeink száma nem változik, csak méretüket változtatják a sejtek: növelik vagy csökkentik. Az eltávolított zsírsejteket a szervezet nem pótolja. Így a körülhatárolt, a test formáját, kontúrját zavaró zsírpárnák viszonylag egyszerű módon megszüntethetőek. Rejtett helyzetű és kicsi (fél centiméteres) bőrmetszéseken át bevezetett speciális műszerekkel (ún. kanülökkel) - az előzetesen kijelölt és vérzéscsillapító oldattal injekciózott testtájékról - az elroncsolt zsírszövet vákuum segítségével eltávolítható. A zsírszívott területen keletkezhet véres-savós folyadékgyülem, szükség esetén ennek elvezetéséről gondoskodni kell. A műtét után speciális szorító-nyomó hatást biztosító ruhát kell viselni néhány hétig, és az operált terület bőrét kenőccsel is kezelni kell. Egy-egy kisebb testtáj zsírszívása helyi érzéstelenítésben és egynapos sebészeti ellátás keretében történhet, de több testtájék esetén általános érzéstelenítést (altatás) kell alkalmazni. Leggyakrabban önálló műtétként végzik a has, a fenék, a csípő, a comb, a térd és a lábszár, a felkar, ritkábban a nyak (toka) és az arc zsírpárnáinak eltávolítására. Előfordul, hogy más esztétikai műtét kiegészítéseként történik, például hasplasztikánál, a csípők két oldaláról távolítják el zártan a lerakódott zsírszövetet. 

Kinek ajánlott a zsírszívással végzett testformálás? 

Annak a fiatal vagy középkorú, egészséges, normál vagy közel normál testsúlyú hölgynek vagy úrnak, akinek jól körülhatárolható, tornának és fogyókúrának ellenálló zsírfeleslege van. Nagyon fontos a páciens bőrének rugalmassága! A bőr nem lehet petyhüdt ("lógó") és stirás, mert ilyenkor a liposuctio után nem tud összehúzódni. A zsírszívást elhízott emberek kóros kövérségének megszüntetésére végezni tilos!!!
A szigorú feltételeknek megfelelő páciensek esetében látványos esztétikai eredménnyel és biztonságosan elvégezhető.

Hasplasztika 


Ez a műtét a hasfal bőrének megnyúlása, megereszkedése esetén indokolt. Erre vezethet "nagy" terhesség, ikerterhesség, vagy jelentősebb fogyás. Néha a nagyfokú túlsúly önmagában, fogyás nélkül is a has bőrének megereszkedését eredményezi. Különböző fokozatai vannak. Az esetek egy részében csak a köldök körüli, vagy az alatti bőr ráncosodása okoz esztétikai panaszt. Súlyosabb esetben a bőrfelesleg olyan mértékű, hogy az alhas bőre kötényszerűen a szeméremdomb elé omlik. 

A bőr megereszkedésével együtt gyakran tapasztalható az egyenes hasizmok "szétcsúszása" a has középvonalában, ami a sérvhez hasonló jelenség. A hasplasztika műtéte során többnyire lehetőség van ennek helyreállítására is. 

A hasplasztikának különböző "fokozatai" vannak: mini-, midi-, ill. teljes hasplasztika. Értelemszerűen a mini-hasplasztika a 

legkisebb beavatkozás, itt csak az alhas bőrfeleslegének eltávolítása történik. A teljes hasplasztika során az egész hasfal bőrét mobilizáljuk, az alhason elvégzett bőrfelesleg-eltávolítás után a bőrt a hason kifeszítjük. 

A műtét többnyire epiduralis érzéstelenítésben vagy altatásban zajlik. Általában legalább egy-két napos befekvés szükséges. A műtét után 6 hétig haskötő vagy speciális "hasplasztika-ruha" viselése javasolt. A varratot két hét után szoktuk eltávolítani.

A műtét heggel jár, ez a heg általában a két csípőlapát elülső széleit köti össze. A bőrfelesleg mértéke szabja meg, hogy mennyire kerülhet a metszés alacsonyra. Természetesen törekszünk rá, hogy minél lejjebb kerüljön, mert így kisebb az esélye, hogy a fehérneműből később kilátsszék. A műtéti heg kb. fél év után elkezd elhalványodni, egy év után már többnyire csak egy vékony, halvány vonal látható. Teljes hasplasztika esetén a köldökgyűrűben is marad egy körkörös heg, de ez később alig észlelhető.
Comments