Festékes anyajegyek eltávolítása

A születésünk során kialakuló szövetszerkezetek, azok sejtes elosztásai nem mindig képződnek azonos sejtféleségekből. Az így kialakult sejttársulások más-más csírasejtekből tevődnek össze. A bőrben alkotó elemeiknek megfelelően foltok formáiban különülnek el. A felhám alaprétegében helyezkednek el a barnás festéket, a melanint tartalmazó festékes anyajegyek. Számos tényezők feltétlen követelményei a festékes anyajegyek eltávolításának, a pontos kórismének.

Az ér eredetű anyajegyek talán a legijesztőbbek, s főleg már a szülés után rémítik meg a mamát. Az 1-2 cm átmérőjű tűzfolt általában kékes-vörös, a bőr szintjében lévő tágult erekkel átszőtt folt néhány év alatt magától is visszafejlődhet. Gyakori a tarkón kialakult gólyacsípés foltja is. E folt nem szívódik fel és nem is növekszik tovább, csupán szépséghiba. Családi öröklődést mutatnak a kisebb értágulatok az orcákon és az orrnyergen. 

Főleg idősebb korban jelennek meg halmozottan a hámeredetű szemölcsös daganatok. Általában jóindulatúak és eltávolíthatók. Igen gyakoriak a kötőszöveti daganatok, a vékony nyélen lógó, főleg a hónaljakban és a nyak bőrén elszaporodó növedékek, a fibrómák. Eltávolításuk egyszerű és heg nélkül gyógyulnak. 

Bőrdaganatféleség még a kötőszöveti elemekből álló heg, a vadhús vagy a keloid. Forrázás, égés, vágási sérülések után alakulnak ki ezek az érintésre is érzékeny hegek. Gyógykezelésük hosszadalmas. Gyakran láthatók és tapinthatók a bőr alatt olykor szimmetrikusan is kialakult, mogyorónyi, elmozdítható puha csomók. A háton, a mellkason és az alkarokon találjuk e zsírszövetből álló csomócskákat. Jóindulatúak, eltávolításuk csupán kozmetikai okból lehet indokolt.
Az anyajegyek már a születéskor is észrevehetőek. A gombostűfejnyitől a tenyérnyi nagyságig is terjedhetnek. Számuk fokozatosan nő a felnőttkorig, amikor akár 20-40 darab is lehet. Főleg a pubertáskorban szaporodnak számban és terjedelemben. Akár terhesség idején is növekedésnek indulhatnak.


A nagyobb, sötét festéket és erős szőrszálakat is tartalmazó anyajegyeket érdemes eltávolíttatni, mivel idővel ezek rosszindulatúvá válhatnak, és kozmetikailag is zavaróak. A pigmentsejtes anyajegyek egy részéből rosszindulatú szövetféleség, a melanoma indulhat ki. E foltok szövettani vizsgálata ezért olyan fontos.

Az anyajegyek viselkedésére érdemes gondot fordítani!

Inkább évente mutassuk meg szakorvosnak anyajegyeinket, minthogy egyet is elhanyagoljunk közülük!