Férfi mellkorrekció

A férfi mell korrekciója iránti igény az utóbbi időben megnövekedett. Ennek oka részben a férfiak fokozódó igénye a tökéletes test iránt, részben az egyre gyakrabban előforduló kóros emlőfejlődés (nőies emlő = gynaecomastia, ejtsd günekomasztia).

Miből áll a gynaecomastia?

Ugyanúgy, mint a női mell, két komponensből áll. Az egyik rész a mirigyállomány, a másik a zsírszövet. A kettő általában nem elhatárolható. A "valódi" gynaecomastia esetében döntően a mirigyszövet szaporodik fel, az "ál-"gynaecomastia az elhízással járó mellmegnagyobbodást, zsírszövettúltengést jelenti.

Mi okozza?

Nagyon sokféle oka lehet. Mint ismeretes, a férfiak szervezet is termel női hormonokat, de ezek aránya többnyire csekély. Különböző behatásokra a hormonháztartás megváltozhat, a női hormonok bontása csökken, képződésük fokozódik, ez burjánzásra serkenti az emlőszövetet. Előfordul egészségesen is, pl. újszülöttkorban, serdülőkorban. Egyes betegségek (májbetegségek, hormonzavarok) vagy gyógyszerhatások (pl. anabolikus szteroidok, vízhajtók, kábítószerek stb.) szintén kiválthatják.

Mi a tennivaló?

A kiváltó októl függően változik. Amennyiben háttérbetegség kizárható, vagy nem befolyásolható, műtét javasolt.

Milyen műtéti megoldás jön szóba?

Amennyiben döntően zsírszövet típusú elváltozásról van szó, zsírszívás is elegendő lehet. Sajnos az esetek többségében a mirigyet is el kell távolítani. Ehhez metszést kell ejteni a bőrön, általában a bimbóudvar alsó széle mentén félkör alakban, mivel ennek hege később nem lesz feltűnő.

Mivel jár a műtét?

Amennyiben a páciens vállalja a helyi érzéstelenítést, a műtét ambulánsan elvégezhető. Műtét után nyomókötést kap, többnyire egy kis csövet is bent hagyunk a sebben, amit egy-két nap után el lehet távolítani. Altatás esetén egy éjszakát ajánlatos bent tölteni. Varratszedés általában 8 nap után esedékes, addig nem érheti víz a sebet.

Comments