Emlő plasztika

A mellplasztika gyűjtőfogalom, a mellnek az ideálistól való méretbeli vagy alaki eltéréseinek korrekcióját jelenti.

Fajtái

Amennyiben a mell megereszkedett, "lóg", de mérete kielégítő, a szükséges műtét neve mellfelvarrás. Ha a mell túl kicsi, mellnagyobbításra van szükség. Ehhez szilikon-implantátumot (mellprotézist) használunk. Terhesség ill. szoptatás után kialakuló emlősorvadás kapcsán gyakran van szükség a két fenti beavatkozásra együttesen:

Ha valakinek túl nagy mellei okoznak panaszt, emlőredukciót (mellkisebbítést) javaslunk:

Akinek nem egyformák a mellei, azon a felsorolt összes műtéttípus valamely kombinációja segíthet:

 Mellfelvarrás

A mellfelvarrás önmagában ott jön szóba, ahol "van elég anyag", azaz nincs szükség implantátumra. Itt az elváltozás lényege az emlő bőrének ill. kötőszövetének megnyúlása. Az emlő deformálódásának jellegétől, illetve mértékétől függően különböző műtéttípusokat alkalmazunk. Alapvetően törekszünk az optimális mellforma kialakításához szükséges legkisebb hegre. 

Itt jegyezzük meg, hogy minden műtét heggel jár, és a heget eltüntetni nem lehet. Nem mindegy azonban, hogy a heg milyen: mennyire széles, vaskos, milyen öltéseket alkalmaz a sebész, és főleg, hogy mennyire feltűnő helyen van.

Visszatérve tehát a mellfelvarráshoz; optimális esetben a műtéti heg csak a bimbóudvar (areola) szélén látható körkörösen (1. ábra). Ezt a műtéti típust sajnos csak viszonylag kevés esetben lehet alkalmazni.

A következő fokozat az úgynevezett vertikális mellfelvarrás. Itt az areola körüli heghez még egy függőleges heg is csatlakozik, amely kb. a mell közepén vezet le a mell alatti áthajlási redőhöz (2. ábra).

A leggyakrabban az úgynevezett "fordított T" típusú heggel járó műtétre van szükség: itt az előzőhöz képest még egy harántirányú heggel van több, ez azonban az áthajlási redőbe kerül, így nem túl feltűnő (3. ábra).

 A mellplasztikák egy része elvégezhető helyi érzéstelenítésben, más részükhöz epidurális (gerinc környéki) érzéstelenítés vagy altatás szükséges. A páciens igényét is figyelembe vesszük az érzéstelenítés módjának kiválasztásakor. A műtét előtt fényképen rögzítjük a kiindulási állapotot, majd a bőrön bejelöljük a tervezett metszéseket. Az érzéstelenség beállta (esetleg elalvás) után elvégezzük a műtétet. A varratok általában kb. két hétig maradnak bent.


Műtéti információk

Műtét után sebfájdalom lép fel, amely azonban igen jól reagál szokványos fájdalomcsillapítókra, amikkel ellátjuk pácienseinket. A varratszedés érdemi fájdalmat nem jelent.

Műtét után rugalmas pólya, illetve sportmelltartó viselése szükséges, utóbbit tartósan is javasoljuk. A varratszedésig a kötés illetve a seb szárazon tartandó.

A mell "végleges" alakja több hónap alatt alakul ki. A hegek néhány hónap után kezdenek halványodni, ez a folyamat hozzávetőleg egy évig tart. 

Mellnagyobbítás

Kinél indokolt a mellnagyobbítás

Alapvetően két csoportba sorolhatók a páciensek. Az egyik csoport azokból áll össze, akikkel a természet eleve szűkmarkúan bánt.

 A másik csoportot azok alkotják, akiknek korábban megfelelő méretű mellük volt, de terhesség, szoptatás után, esetleg nagymértékű fogyás miatt mellük megfogyatkozott. Ehhez sokszor megereszkedés is társul.

 

A mellnagyobbítás elengedhetetlen kelléke

 A mellprotézis. Ez egy szilikon-"tasak", amit különféle anyagokkal (sóoldat, szilikongél) tölthetnek fel. Korszerű plasztikai sebészeteken általában kohezív géllel töltött implantátumot használnak, amely nem szivárog, és a tasak esetleges sérülése esetén sem folyik szét a szervezetben. Állagára, tapintására nézve ez hasonlít legjobban az emlőszövethez. Maga a tasak igen rugalmas, ellenálló, a környezetével nem lép reakcióba. Korábban sima felszínű, ma inkább ún. texturált felszínű protéziseket alkalmaznak. Alakjuk szerint léteznek kerek, "csepp alakú", és úgynevezett anatómiai implantátumok is.

Aki természetesebbnek tűnő melleket szeretne, annak általában kisebb, aki feltűnőt, annak nagyobb implantátumot javaslunk. Az igényeknek határt szabnak az anatómiai adottságok (mellkas mérete) és a plasztikai sebész lelkiismerete.

Az altatás szükségességéről

A mellplasztikák többsége nem igényel feltétlenül altatást. Megfelelő kísérő gyógyszerelés mellett a műtét akár helyi érzéstelenítésben is elvégezhető. Ennek előnye, hogy a páciens már a műtét napján hazatérhet. Mindazonáltal, pácienseink igénye szerint lehetőség van az altatásos, vagy az epiduralis érzéstelenítésben végzett műtétre is, ez általában egy éjszakás bentalvást jelent.

A szilikonprotézis veszélyeiről és az egyéb műtéti szövődményekről

Mai ismereteink szerint a szilikonprotézis nem jelent veszélyt az egészségre, és ezt több évtizedes kutatások is alátámasztják. A lehetséges műtéti szövődmények hasonlóak az egyéb sebészeti beavatkozásoknál előfordulókhoz, viszonylag ritkák. A kockázatot a megfelelő kikérdezéssel és kivizsgálással, szükség szerinti kiegészítő gyógyszereléssel a minimálisra lehet csökkenteni.

Speciális szövődmény lehet az úgynevezett "kapszuláris kontraktúra", amit az implantátum körül kialakuló tok kóros zsugorodása okoz. Ez rontja az esztétikai eredményt, sőt később fájdalmassá is válhat. Kockázata csökkenthető a korszerű implantátumok felhasználásával és a megfelelő műtéti technikával, de 100 százalékos biztonsággal nem előzhető meg. Az esetek nagyobb részében egyébként újabb műtéttel megszüntethető.

Comments