Elálló fül korrekciója

Már fiatal életkorban panaszokat okozó esztétikai probléma lehet az elálló fül, a túl nagy és az aszimmetrikus fülkagyló. A műtéti korrekcióval jó megvárni legalább az 5 -7 éves életkort. Ilyenkorra a társak csúfolódása miatt már leggyakrabban a gyermek is kéri, vagy akarja a változtatást. Előtte számára megmagyarázhatatlan kellemetlenségnek tesszük ki a gyermeket. Emiatt határoztam el, hogy csupán a szülők kedvéért nem operálom meg a gyermeket! Csak abban az esetben, ha a gyermek is akarja.

Későbbi életkorban a páciensek általában a hajviselet megváltoztatásá-nak igénye miatt kérik a korrekciót. Érthető az ok. Sok hosszú hajú kamasz fiúval találkoztam, akik már a műtétre jövet maguktól levágat-ták hajukat. (pedig ez nem követelmény a műtét elvégzéséhez)


A műtét helyi érzéstelenítésben, fájdalom mentesen végezhető ambuláns beavatkozásként.
A műtétet követően 8 - 10 napig szükséges hajpántnak megfelelő kötés a fejen. Ezt követően még 2-3 hétig a sportolók által is használt fejpánt viselése elegendő. A varratszedés 10 -14 nap között esedékes. A műtét a hallást nem befolyásolja. Észrevétlen vékony varratvonallal gyógyul a fül mögött. A fülkagyló elülső felszínén semmiféle heg nyoma nem marad.

Szokás a kisgyermekek elálló fülét hátra ragasztani. Ennek csak az újszülöttkor első heteiben lehet hatása. Később, még hosszú ideig történő hátra ragasztás sem oldja meg a panaszt érdemlegesen. Kár a gyermeket ezzel irritálni!


Mivel jár a műtét? 

A fülplasztika tipikusan ambuláns műtét, helyi érzéstelenítésben szoktuk végezni. Az érzéstelenítés néhány kis tűszúrásától eltekintve a műtét nem jár fájdalommal. A metszést a fül mögött ejtjük, ezért az mindig rejtve marad, sőt, a terület jó gyógyhajlama miatt később alig lehet megtalálni. A műtét után kötést helyezünk a sebre, ill. a fület is kitamponáljuk, majd fejpántszerű pólyát helyezünk fel. Ezt néhány nap után le lehet cserélni sport-fejpántra, de a kötést ez alatt viselni kell a kb.10. napig, amikor a varratokat eltávolítjuk. Ezután már "csak" a fejpántot kell hordani, összesen kb. 4 hétig, éjjel-nappal. 

Előfordul-e kiújulás? 

Ritkán a fülporcon képzett hajtás "kiegyenesedik", ilyenkor korrekció válhat szükségessé.
Comments