Bővebben a plasztikai sebészetről

A plasztikai sebészet az orvosi szakma és a modern művészet egy csodálatos és végtelen számú lehetőséget rejtegető egyvelege. Ám a gyakori szóhasználat ellenére a plasztikai sebészet nem csak arról szól, hogy híres embereket utánozva minél nagyobb melleket csináltassanak maguknak a hölgyek, illetve az urak is minél inkább egy korunk maga által kreált ideáljához próbáljanak meg hasonlítani, hanem a különböző veleszületett, illetve az élet során szerzett balesetek nyomainak és a test, az arc minél tökéletes helyreállítása a cél.

A plasztikai sebészet egy igen komoly múlttal rendelkező szakma, mivel közel 4000 évvel ezelőtti beavatkozásokról történelmi bizonyítékok állnak rendelkezésre. Már az ősi Egyiptomban is végeztek plasztikai műtéteket, főként előkelő kasztok tagjain. A kor ideáljának megfelelő megjelenés már akkoriban is elvárás volt a társadalom felső rétegeinél.

Az orvostudomány megállíthatatlanul fejlődik és a helyreállító sebészet mellett az esztétikai beavatkozások is igen népszerűvé váltak, mára önálló sebészeti ággá fejlődtek. 

A szépészeti plasztikai beavatkozásoknak számtalan fajtája és módja létezik. Azonban minden esetben célszerű a legtöbb információt begyűjteni annak érdekében, hogy a legtöbbet megtudjuk a lehetséges a plasztikai sebészeti beavatkozás módjáról, annak lehetséges szövődményeiről, hosszú távú következményeiről, illetve érdemes akár több plasztikai sebész véleményét is kikérni, mielőtt műtétre kerülne a sor.

A plasztikai sebészet és a sebész tudása, képességei és személye is nagyon fontos szempontok a páciens számára. Mivel a plasztikai sebészet, egyfajta művészet, érdemes egy-egy potenciális sebész eddigi munkáinak utána nézni, hogy vajon úgy értelmezi a bizonyos műtétet, mint ahogyan azt a beteg szeretné. Például vannak olyan sebészek, akik a mellnagyobbítás esetén igen kerekded, szemet vonzó eredményt szoktak kialakítani, míg vannak, akik minél inkább a természetességre törekednek. Ez a beteg személyes elvárásain és elképzelésein múlik, illetve a beteg fizikai lehetőségein, másképp mondva "hozott anyagból dolgozik" a sebész.
A sebész műtéti tapasztalata szintén fontos, mivel a szakma, műtéti technikák, eszközök folyamatosan fejlődnek. Új beavatkozások születnek a minél jobb eredmény érdekében, ezért a páciens számára nem lényegtelen, hogy tapasztalt, felkészült, konferenciákon folyamatosan képzett orvost válasszon. Ennél már csak akkor lehet "biztosabb"dolga a betegnek, ha magát az oktatót sikerül operatőrnek választania (ami általában plusz költségekkel jár).