GMC‎ > ‎Patients living in HU‎ > ‎Laser surgery‎ > ‎

Tetoválások, színes foltok kezelése

Tetoválások, bőrhibák, értágulatok elszíneződések modern gyógyítása

Manapság egyre több operációt, kisebb-nagyobb beavatkozást gyorsan, precízen és esetenként érzéstelenítés nélkül és fájdalommentesen el tudnak lézerrel végezni. Nem kell kórházban maradni, már a műtét napján haza lehet menni.

Lézeres műtéttel el lehet távolítani a megunt tetoválást, a tűzfoltokat, a bőrön található szemölcsöket, anyajegyeket, az értágulatokat, a színes foltokat vagy akár a felszaporodó ráncok száma is jelentősen csökkenthető.

A lézer olyan fényforrás, aminek fénye néhány különleges tulajdonsággal rendelkezik és a hatalmas fényenergia kis pontban jól fókuszálható. A lézerfény egyszínű, koherens és párhuzamos sugárnyaláb, ami azt jelenti, hogy egy prizmán keresztül nem lehet több színre bontani, mint az izzólámpa vagy a nap fényét, és a prizmán való áthaladás után ugyanolyan lesz, mint amilyen előtte volt. A koherensség abban nyilvánul meg, hogy ezek a fényhullámok nagyon rendezettek, az egyes fotonok, fényhullámok teljesen együtt haladnak, azonos fázisban. Ezek miatt a tulajdonságai miatt a lézerfény egyetlen kicsi pontba jól fókuszálható.


A lézer egy betűszó, Laser=Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, ami magyarul azt jelenti, hogy fényerősítés az indukált emisszió útján. Az indukált emisszió az az atomfizikai folyamat, amelyen a lézerműködés alapszik.


A lézerek alapjául szolgáló indukált emissziót Einstein 1917-ben publikálta, mégis 1960-ig kellett várni az első lézer megépítésére. A lézer napjainkban szinte mindenhol megtalálható, így például a CD-lejátszók lézerrel tapogatják le a lemez barázdáira írt információt, de használják katonai, és informatikai célokra egyaránt. Az első orvosi beavatkozást 1963-ban végezték, amely szemészeti kezelés volt. A magyar orvosok már ebben az úttörő időszakban bekapcsolódtak a lézer medicina kutatásába és művelésébe. Így hazánkban joggal mondhatjuk hogy az évezred fordulóján igazi reneszánszát éli az orvosi lézer, a csúcstechnika.