GMC‎ > ‎Patients living in HU‎ > ‎Laser surgery‎ > ‎

Lézerek a bőrgyógyászatban

A sebészi lézerek elsősorban, gyógyászati beavatkozásra alkalmasak, általában szén-dioxiddal, más gázzal vagy kristállyal működő készülékek. Úgy használjuk őket, mint a hagyományos szikét, a beavatkozáskor - úgymond - lézerkéssel vágunk. Előnyük, hogy kisebb a vérzés, kisebb a környező szövetek roncsolása, a seb általában jobban gyógyul, és kevésbé hegesedik. Tévhit viszont, hogy a lézeres beavatkozások fájdalommentesek. Természetesen itt is használunk fájdalomcsillapítást, így a lézerrel végzett műtét végső soron tényleg nem fáj. Fájdalomcsillapítás nélkül azonban ugyanolyan fájdalommal járna, mint a klasszikus beavatkozás.

A sebészeti lézerek alkalmazhatók például rosszindulatú bőrdaganatok pontos és biztonságos kivágására is, bár ebben az esetben inkább a hagyományos sebészi technikát szokták előnyben részesíteni. A lényeg, hogy szövettani vizsgálat készülhessen, amit a lézer ugyanúgy lehetővé tesz.
Még mindig a sebészi lézereknél maradva, alkalmazható vírusos szemölcsök kiirtására, "leégetésére" is, amikor is vaporizáljuk, azaz, ahogy a neve is mutatja, tulajdonképpen elpárologtatjuk a sejteket, szöveteket.

Az ún. esztétikai lézerkészülékek alkalmasak értágulatok, tetoválások eltüntetésére. A fiatalok körében megint divat a tetoválás, de egy idősebb üzletasszony, lehet, hogy nem tartja már kívánatosnak korábbi bőrdíszét.
A tetoválásnál ugyanúgy végig kell menni a mintán a készülék fejével, ahogy a tetoválásnál is pontról-pontra viszik be a festéket. A sejtek természetesen sérülnek, amikor a bennük lévő tetováló festék a lézer energianyalábot elnyelve felforrósodik, majd valósággal elpárolog. A kezelést követően be kell gyógyulnia a keletkező sebnek. A tetoválás helye tehát meg fog látszani, de nem lesz színes, ezáltal könnyebben elfedhető

A lézeres beavatkozásoknak egyegészen más csoportja: ún. szoftlézerek vagy lágylézerek fájdalomcsillapító, sebgyógyulást segítő, gyulladáscsökkentő, biostimuláló hatást váltanak ki a szervezetben. Így alkalmasak pl. nehezen gyógyuló sebek, fájdalmas ízületek, gyulladt nyálkahártya, herpeszes folyamatok kezelésére, ill. alkalmazzák ránckezelésre is.

Tetoválások, bőrhibák, értágulatok elszíneződések modern gyógyítása

Manapság egyre több operációt, kisebb-nagyobb beavatkozást gyorsan, precízen és esetenként érzéstelenítés nélkül és fájdalommentesen el tudnak lézerrel végezni. Nem kell kórházban maradni, már a műtét napján haza lehet menni. Egy lézeres műtéttel el lehet távolítani a megunt tetoválást, a tűzfoltokat, a bőrön található szemölcsöket, anyajegyeket, az értágulatokat, a színes foltokat vagy akár a felszaporodó ráncok száma is jelentősen csökkenthető.

Lézer a bőrgyógyászatban, sebészetben
A lézert, mint forradalmian új eszközt a bőrgyógyászatba és az esztétikai sebészetbe is sikeresen bevezették. Az eszköz használatával például véglegesen megszabadulhat bárki a nem kívánatos szőrszálaitól. Ehhez egy kombinált eszközt alkalmaznak, és így tudják elérni a legtökéletesebb hatást. Az egyik ilyen készülék a zöld fényt alkalmazza KTP lézer, a másik az úgynevezett SZÉNDIOXID lézer, a harmadik pedig a legújabb DIÓDA lézer, amit kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki. Az 1990-es években jelent meg a lézeres szőrtelenítés először. Azonban a régebbi lézerkészülékek csak egy bizonyos bőrtípust és egy bizonyos bőrszínt tudnak eredményesen kezelni, és nem tudnak alkalmazkodni azon személy adottságaihoz, akit épp kezelnek vele. Ezekkel a lézerekkel a kezelés még órákig tartott egy-egy olyan nagyobb felületen, mint például a láb. Az újabb készülékek olyanok, hogy beállíthatók a paraméterek minden bőrtípushoz és minden szőrszínhez, ami az ideális kezelést jelenti. Ez a fény működésképtelenné teszi az aktív szőrtüszőket, így megakadályozza a szőrszálak növekedését. A kezelés csak az éppen működő szőrtüszőket gátolja, a szunnyadókat viszont nem, ezért a megfelelő hatás eléréséhez többszöri kezelésre van szükség, általában három-négyre. A kezelések között 4-8 hét szünetet szoktak tartani, mert azalatt a korábban alvó szőrtüszők aktívvá válnak, és fogékonyak lesznek a kezelésre.

Lézer az arc- és szájsebészetben

Az arc- és szájsebészetben Magyarországon nagyon széles körben alkalmazzuk a lézereket. A legelterjedtebbek az úgynevezett kisteljesítményű lézerek. Ezek a lézerek a sebgyógyulásban, a fájdalomcsillapításban és a különféle gyulladásos kórképek kezelésében vannak nagy hasznunkra. A nagyteljesítményű, sebészeti lézereket a nyálkahártyán és az arcbőrön különböző daganatos kórképek, a rákmegelőző állapotok, értágulatok, színes elváltozások kezelését értjük.
Az Ecto Derma Polyklinikán új, különleges lézereket alkalmaznak elsősorban az arcbőr, de más bőrterületek kozmetikai kezelésében is. Lézerrel el tudják távolítani a tetoválásokat. Ezek különböző festékanyagoknak a bőrfelszín alá juttatásával létrehozott és általában egy életre tartó elszíneződést jelentenek. Eltávolításukra számos módszer ismert, általában jelentős hegek hátrahagyásával (vegyi anyagokkal maratás, késsel kimetszés, elektromos késsel kimetszés stb.) lehet csak megszabadulni tőlük. A lézerek új távlatokat nyitottak a tetoválások és más pigmentált területek kezelésében. Az eljárás lényege, hogy a festékekben elnyelődő nagy energiacsomagokban, impulzusokban érkezik a lézerlövés, mely a környező szöveteket nem vagy alig károsítja. A festékek így szétdarabolódnak, majd a szervezet fehérvérsejtjei a helyszínről elszállítják ezeket. A folt kihalványodik, néhány kezelést követően szinte nyomtalanul eltűnik. Nagyobb méretű tetoválások kezelésben igen sok időt igényelnek.

Magyarország a lézerek és a lézeres műtétek számát tekintve a nyugati országokhoz hasonlítva is jó helyzetben van. A lézeroktatási központban több mint 8000 orvosnak a kiképzését végezték el. Egy ilyen tanfolyamon a "tanulónak" el kell sajátítania az alapismereteket, a lézerfizikát, a lézerberendezések felépítését, és a lézerek szöveti hatásait. Ez az alaptanfolyam, utána pedig lehet specializálódni a kisteljesítményű vagy a sebészi lézerekre. Ez után a specializálódás után van egy mester kurzus, ahol a tanulók már operálnak, persze még az oktatók segítségével, de ha az elmélet után a gyakorlat elsajátítása is sikerül, akkor a vizsgák után már ők maguk is operálhatnak.