GMC‎ > ‎Patients living in HU‎ > ‎

Érsebészeti műtétek

Varicositas lasersebészeti műtéti megoldása – EVLV (Endovénás Laser Varicectomia)


A betegség leírása

Az alsó végtagok gyűjtőér hálózatának tágulata következtében a vénás keringés károsodik, mely a kezdeti időkben csak időszakos panaszokat okoz, de az évek során a kórélettani folyamatok állandó panaszokat eredményeznek, melyeknek akár felszínes és mélyvénás trombózis, tüdőembólia és lábszárfekély lehet a következménye. A betegség okai között kiemelkedő az öröklött tényezők szerepe, ennek alapján a veszélyeztettet családtagok időben való kezelése a műtéti beavatkozás szükségességét is kivédheti.

A kórfolyamat lényege

A vénabillentyűk elégtelensége miatt a folyamatos reflux okán jelentősen fokozott a trombózis hajlam és lábszárfekély kialakulása is előfordulhat. Beavatkozás nélkül biztosan prognosztizálható a rosszabbodás.

A még jelentős esztétikai panaszt nem okozó (időszakos nehéz láb érzés, mérsékelt lábszári duzzanat és éjszaka jelentkező görcsös fájdalom) a bőr pókháló szerű elváltozása, ami jelentős esztétika zavart eredményez.

Ezen elváltozás több fokozatban is jelentkezhet, mint például a fő vénahálózatok oldalágainak tágulata, a fő vénahálózatok tágulata (jellemző) oedemával, a fő vénahálózatok tágulata gyulladással, ekzémaval, pigmentációval, illetve a fő vénahálózatok lábszárfekéllyel. Előfordulhat Varicositas mellett kialakult mélyvénás trombózis és posttrombotikus szindróma is.

Lehetséges sebészeti kezelési módszerek


hagyományos műtét Laser szondával

Az end
ovascularis beavatkozás lényege a kórosan tágult vénaszakasz keringésből való kirekesztése úgy, hogy a környezet károsítása ne történjék meg, míg a laserrel végzett műtét esetén a laser szál közvetítette energiával az érbelhártya eltávolítása történik, így a bőr rétegeiben futó erek nem sérülnek, nem keletkezik vérömleny, nem alakulhat ki sebfertőzés.


Műtét után a felhelyezett kötést az orvos ellenőrzi, de a beteg nem nyúlhat hozzá. Kompressziós kötés illetve harisnya viselése kötelező a műtétet követően, a kontrollvizsgálatok elengedhetetlenek, illetve bármilyen műtét után fellépő probléma, mint például a láz, a végtag hirtelen megduzzadása, a lüktető fájdalma, a seb váladékozása esetén azonnal fel kell keresni az operáló orvost.

Nem végezhető el a műtét, ha a műtét előtti kivizsgálás kóros laboratóriumi értékeket mutat (addig fel nem ismert cukorbetegség, vérszegénység, vérzékenység, stb.) Ezek kivizsgálása és gyógyszeres kezelése után már nem ellenjavallt.

A beavatkozás várható eredménye


A műtét elsődleges célja a hemodinamikai károsodás kiiktatása és ezáltal a korábbi típusos panaszok megszüntetése, a másodlagos célja az esztétikai panaszokat okozó vénatágulatok eltüntetése, míg a harmadlagos célja pedig a pókháló varicositas területén lévő pangásos nyomás csökkentése, ami az eredményesebb scleroterápiát segíti elő.


Klinikánkon új eljárás bevezetése révén egy olyan módszer áll a visszérbetegségben szenvedők rendelkezésére, mellyel egy kis tűszúráson keresztül lehetséges egyes kitágult vénák újraszűkítése. Ezzel a minimálisan invazív eljárással sok esetben lehet segíteni a rászorulók problémáinak megoldásán.
Visszerek egy tűszúráson keresztül végzett minimal invasiv lasersebészeti kezelése. A 200 mikron vékony laserszál összezsugorítja, újra szűkíti a kitágult vénákat.