GMC‎ > ‎Patients living in HU‎ > ‎Soft laser therapy‎ > ‎

Pattanásos arcbőr

Sokan azt gondolják, hogy a pattanások időszakosak, csupán rövidebb-hosszabb ideig kellemetlenkednek, de előbb utóbb el fognak tűnni. Elég azonban egy az arcán pattanáshelyeket viselő embert látni, és máris megváltozik a véleménye mindenkinek.
A pattanások helyén a bőrszövet különböző mértékben károsodhat, pici seb keletkezik. A sebgyógyulás mechanizmusa egyéni eltéréseket mutat.
Nagyban függ a gyulladás nyomán kialakult szövetkárosodás kiterjedésétől, mélységétől, elhelyezkedésétől a bőr kollagén rostjaihoz képest, attól, hogy mennyire fertőződött el, és termé-szetesen a bőrtípustól, örökletes hajlamtól is. Tehát nem lehet garanciát vállalni a hegmentes gyógyulásra akkor sem, ha a pattanásos bőrű ember mindent megtesz a hegesedés elkerülésére.

A sebgyógyulást és a hegszövet átépülést valamelyest lehet befolyásolni, de sajnos vannak valódi hegek is - a tökéletlen helyreállítás nyomai, amelyek már nem múlnak el, annak ellenére, hogy a heges szövet a sebgyógyulás után még 20 évig is változtathatja szerkezetét, kollagén rostjai átépülnek. Alapvető különbségeit azonban mégis megtartja: hiányozhat belőle a bőr színéért felelős színanyag, a melanin, másképp állnak benne a szöveti rostok, hiányzanak a szőrtüszők.

A kollagén a bőr kötőszöveti rostjainak anyaga, amiből ilyenkor több képződik a kelleténél, ezért ez a heg sima, világosabb, mint a környezete és kissé kiemelkedik a bőrből. A keloid aknék családi halmozódást mutatnak, a hegek évekig fennállnak, de méretük - ahogy említettük - idővel csökkenhet.
A szövetvesztéssel járó aknés hegek - hasonlóak a bárányhimlő okozta hegekhez -gyakoribbak. Közös vonásuk, hogy bemélyednek a bőrfelszínbe. A legjellegzetesebbek az ún. jégcsákány hegek, általában az arcon keletkeznek, rendszerint kicsik, meredek oldalúak. Vannak mélyen ülő, tömött hegek, melyek általában elég nagyok, éles szélük, meredek oldaluk van. A jégcsákány hegek idővel ilyen hegekké alakulhatnak át.

A legjobb módszer az aknés hegek megelőzése, az akne minél korábbi kezelésének elkezdése! A három évnél nem régebbi akne esetében várható a legteljesebb hatás.
A meglévő hegek még rábírhatók, hogy kevésbé legyenek feltűnőek, de mindenképpen sok türelemre, időre és olykor anyagi ráfordításra is szükség van a sikerhez